Kultapumpeli Juha Ilmari Laineelle Color Dolorille ohjaamastaan videosta

25. Oulun Musiikkivideofestivaalit huipentuivat lauantai-iltana Hotelli Lasaretissa pidettyyn Pumpeligaalaan, jossa palkittiin vuoden parhaat kotimaiset musiikkivideot ja niiden tekijät. Tämän vuoden pumpelipalkinnot ovat taiteilija Kari Södön käsialaa.

Kotimaisen musiikkivideokilpailun pääpalkinnon Kultapumpelin voitti Juha Ilmari Laine Color Dolorille ohjaamastaan Anyway The Wind Blows -videosta. Kultapumpelin ohjaaja sai pumpelipatsaan lisäksi 45 Specialin ja Zivagon lahjoittaman 2500 euron pääpalkinnon. Lupaavan uuden tekijän palkinnon, Teinipumpelin voitti Iiris Tuononen joku iiriksen moi äiti -videosta. Iiris Tuononen palkittiin Teinipumpelilla ja Toast Postin värimäärittelyajalla sekä Hotelli Lasaretin tarjoamalla majoituksella vuoden 2019 festivaaleille.

Linssipumpelin ja Panasonicin tuotepalkinnon parhaasta kuvauksesta voitti Anton Thompson Coon Jesse Markinin Blood -videolla. Parhaasta leikkauksesta Postpumpelin ja Genelecin tuotepalkinnon sai Tommi Rahko Peltokurki-yhtyeen Musta koira -videosta. Lisäksi tuomaristo palkitsi neljä ansioitunutta ohjaajaa kunniamaininnoin.

Femme En Fourrure – Ride ohj. Miikka Lommi

Post-internet-ajan videoskeneen solahtava seksimyönteisyyden ilotulitus.

Janne Huttunen - Capetown Boogie Woogie ohj. Teemu Nikki

Tyylikäs ja omaperäinen, musiikilleen kunniaa tekevä mestariotos.

M – Tehtaantyttö ohj. Sami Sänpäkkilä

Videon alkukuva on hienointa mitä hetkeen on nähty! Soljuva ja eheä.

Sarah Palu - Koti merellä / Laulu lähteneelle ohj. Iiris Heikka

Runollinen, elokuvallinen ja hiottu kokonaisuus. Jäämme odottamaan jatkoa.

Kansanpumpelin voiton vei Anna Äärelä Sunrise Avenuelle ohjaamallaan I Help You Hate Me -videolla. Yleisöäänestyksessä annettiin yli 2000 ääntä, ja Kansanpumpelista kisasivat kaikki kilpailuun lähetetyt 321 videota. Lisäksi Musiikin edistämissäätiö MES jakoi 2000 euron arvoisen Musiikkivideon edistämispalkinnon Mika Taanilalle, joka on toiminnallaan edistänyt suomalaista musiikkivideota.

Kansainväliseen ja arvovaltaiseen tuomaristoon kuuluivat tänä vuonna Gimmeyawallet Productionsin toimitusjohtaja, Tubeconin perustaja Elise Pietarila, palkittu lontoolainen musiikkivideo-ohjaaja ja valokuvaaja Matilda Finn sekä taiteilija ja elokuvantekijä Anna-Mari Nousiainen.

Tuomariston perustelut:

KULTAPUMPELI / Color Dolor - Anyway The Wind Blows ohj. Juha Ilmari Laine

Yksinkertainen on kaunista. Toteutus on taidokas, tunnelma vangitseva ja vaikutelma läpeensä sympaattinen. Video on omaleimaisuudessaan ja yksinkertaisuudessaan kansainvälistä tasoa oleva teos.

LINSSIPUMPELI / Jesse Markin – Blood, kuvaaja: Anton Thompson Coon

Taiturimaista valonkäyttöä ja kameratyöskentelyä. Elokuvallinen kerronta on hetkittäin niin vahvaa, että katsoja unohtaa katsovansa musiikkivideota, eikä pitkää elokuvaa.

POSTPUMPELI / Peltokurki - Musta koira, leikkaaja: Tommi Rahko

Video vie musiikin aivan toiseen maailmaan ja nostaa sen nerokkaasti uudelle tasolle. VFX on ansiokasta, eleganttia ja kunnioitettavaa digitaalista käsityötä.

TEINIPUMPELI / joku iiris - Moi äiti ohj. Iiris Tuononen

Video voittaa puolelleen. Ohjaaja on luonut samaistuttavan maailman, joka sekä naurattaa että herättää ajatuksia. Vahva oma ääni, jota haluaa kuulla lisää.